Uluslararası Astronomi Birliği (IAU) 2019’da kuruluşunun 100. yılını ve aynı zamanda son yüzyılda bilim, teknoloji ve kültürel hayatımızı etkileyen astronomik keşifleri kutluyor. Yıl boyunca sürecek etkinliklerle eğitim, kalkınma ve uluslararası işbirlikleri için astronominin bir araç olarak kullanılmasının önemi vurgulanacak.
Oluşturulmuş 100 kadar IAU100 Ulusal Komitesi 72 farklı ülkede 700’den fazla etkinlik planladı. Uluslararası Astronomi Birliği bütün yılın astronomi ile dolu dolu geçmesi için hazırlıklarını sürdürüyor.
Kutlamalar küresel bir yıldız partisi olarak da adlandırılabilecek olan “100 Saat Astronomi” etkinliği ile 10-13 Ocak 2019 tarihlerinde başlıyor. 4 gün ve 3 geceye yayılmış bu etkinlikte amatör ve profesyonel astronomlar, astronomi tutkunları ve halk, birlikte astronomi bilgisini ve tutkusunu paylaşmaya davet ediliyor. Şimdiye kadar 50 farklı ülkede 250’den fazla 100 Saat Astronomi etkinliği düzenlendi. Herkesi bu etkinliklere katılıp astronominin geniş kitlelere tanıtılmasına katkıda bulunmaya davet ediyoruz.
IAU100 kutlamalarının resmi açılış etkinliği 11-12 Nisan 2019 tarihlerinde Brüksel’deki Akademi Sarayı’nda düzenlenecek. Bu açılışta, önemli bilim insanları, Nobel ödüllü astronomlar, astronotlar, üst düzey devlet görevlileri, sanayinin önde gelen insanları, milletvekilleri ve öne çıkan genç bilim insanlarından oluşan yüzlerce kişilik bir davetli grubu olacak.
2019 için planlanmış bu etkinlikler geniş bir yelpazede herkesi kapsayacak temalardan oluşuyor. “Yukarısı ve Ötesi Sergisi” son yüzyılda astronomi alanında gerçekleşen önemli keşifleri konu alıyor. “Einstein Okulları” ile “Açık Astronomi Okulu” etkinlikleri ile öğretmenlerin ilgili öğrencileri desteklemeleri ve onları bilim kariyeri yolunda bir sonraki adıma hazırlamaları hedefleniyor. “İlham Veren Yıldızlar” ve “Herkes İçin Karanlık Gökyüzü” projeleri uluslararası alanda tüm astronomi meraklılarını “Aynı Gökyüzü Altında” bir araya getirecek.
Türkiye’de bu etkinlikler IAU’nun ulusal üye kuruluşu olan Türk Astronomi Derneği (TAD)tarafından koordine ediliyor.
Kapsayıcılığı temel alan bir ilke ile IAU, sınırların olmadığı bir dünya için katkıda bulunmak istiyor. 11 Şubat’ta kutlanacak “Astronomi Dünyasındaki Kadınlar ve Kızlar Günü” ile “İlham Veren Yıldızlar” etkinlikleri astronomi araştırmalarında, bilim-toplum etkinliklerinde ve eğitim alanında fırsat ve katılım eşitliğine vurgu yapıyor.
Türkiye’de IAU100 etkinliklerini koordine eden IAU Ulusal Bilim-Toplum Koordinatorü Dr. Sinan ALİŞ (İstanbul Üniversitesi), “IAU’nun 100. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Türkiye’de gerçekleştirilecek etkinliklere Türk Astronomi Derneğinin http://iau100.tad.org.trsitesinden ulaşabilirsiniz. 2019 boyunca başta Türkiye’deki üniversitelerimizin astronomi ve uzay bilimleri bölümleri ve gözlemevlerimiz olmak üzere birçok kişi ve kurum tarafından etkinlikler düzenleniyor”dedi.
Uluslararası Astronomi Birliğinin 100. kuruluş yıldönümü etkinlikleri tüm dünyada astronomiye ve temel bilimlere olan ilginin canlanmasına katkıda bulunacak ve amatör-profesyonel astronomlardan devlet yöneticilerine, öğretmenlerden öğrencilere ve ailelerine kadar toplumun her kesiminden vatandaşlarımıza ulaşacak. Şimdiden heyecanlı, gökyüzü ve evrenle dolu bir yıl için hazır olun.
Türk Astronomi Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim KÜÇÜK (Erciyes Üniversitesi) “IAU, 100’den fazla ülkede 13.500 profesyonel astronomun bağlı olduğu uluslararası bir bilim kuruluşu. Türkiye’de IAU’yu TAD temsil ediyor. Türk Astronomi Derneği 1954 yılında kuruldu ve 1961’den beri IAU’nun üyesi. Hem IAU hem TAD, uluslararası işbirlikleri sayesinde astronomiyi araştırma, eğitim, iletişim ve kalkınma gibi her alanda geliştirmek için çaba sarfediyor.” dedi.
Bağlantılar
IAU100 Resmi Sitesi (https://www.iau-100.org)
IAU100 Türkiye Sitesi (http://iau100.tad.org.tr)
İletişim
Dr. Sinan Aliş
IAU Türkiye Ulusal Bilim-Toplum Koordinatörü
Türk Astronomi Derneği Genel Sekreteri
e-posta: salis@istanbul.edu.tr
e-posta: iau100@tad.org.tr
Jorge Rivero González
IAU100 Koordinatörü
Leiden Gözlemevi, Hollanda
e-posta: rivero@strw.leidenuniv.nl
Lars Lindberg Christensen
IAU Basın Sorumlusu
Avrupa Güney Gözlemevi (ESO)
e-posta: lars@eso.org