Uluslararası Astronomi Birliği (IAU)’nin Çek Cumhuriyetin’deki bu yılki toplantısında “Gezegen Tanımlama Komitesi”, iki yıllık çalışmalarının sonucu olarak gezegen teriminin yeni bir tanımı için öneri verdiler.
Sunulan önerideki tanım şöyle:
Gezegen, (a) öz-çekim kuvvetinin, katı cisim kuvvetlerini yenebilmesine yetecek kadar kütlesi olup hidrostatik denge biçimini (kabaca yuvarlak) almış, (b) bir yıldızın etrafında yörüngede olup ne yıldız ne de bir başka gezegenin uydusu olan gökcismidir.
Bu tanıma baktıgımızda bir gökcismine gezegen diyebilmemiz için iki koşul sağlanması gerekmektedir. Oncelikle, gezegen, kendisi yıldız olmadan, bir yıldızın etrafında yörüngede dolanıyor olmalı. Sonrasında ise gökcismi yeteri kadar kütleli ya da “büyük” olmalı ki öz-çekim kuvveti bu nesneyi yuvarlak biçime sokabilsin.
Bu öneri onaylanırsa Güneş Sistemimize yeni üyeler otomatik olarak alınabilecektir. Bilinen dokuz gezegen yerlerini korumaktadır: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Pluto. Hemen sisteme girecek yeni üyeler ise şunlar olacaktır:
Ceres: Mars-Jüpiter arasında;
Charon: Pluto’nun uydusu olarak;
2003 UB313: Pluto’dan sonraki nesnelerden biri.
Oylama 24 Ağustos 2006, TSI 15:00-18:30’da yapılacak.